Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ekol Un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydoğan ile dünya sofralarında üç öğün tüketilen, ekmekler, makarnalar, pizzalar, kekler, kurabiyeler, Türk un sanayicilerinin ihraç ettiği unlarla hazırlanması üzerine sohbet ettik. Aydoğan; Ekol Un dış piyasada %80 – iç piyasada %20 faaliyet göstermekte olup son teknoloji sistemiyle günlük üretim kapasitelerinin 500 ton olduğunu ifade etti.
Aydoğan; ” 2015 yılında Ekol şirketlerinin kurduk. 2017 yılında faaliyete başladık ve bölgede ilk etapta günlük 200 ton üretimi yaparken bugün son teknoloji sistemlerini de kullanarak 7 gün 24 saat bir çalışma sonucu 500 tona çıktık” dedi.
EKOL UN BİR MARKA
Un üretiminin ve tüketiminin yaklaşık 10 bin yıl önce Mezopotamya Anadolu topraklarında başladığı bilgisini yineleyen Aydoğan; Anadolu topraklarında değirmencilik sektörünün en eski ve kadim sektörlerden birisi olduğunu, bu deneyimi bugün modern tesislerde devam ettirdiklerini, ekip arkadaşlarıyla yaptıkları Ar-Ge çalışmaları ile bir marka oluşturduklarını ve Irak iç piyasasında ciddi bir pazar elde ettiklerini daha kaliteli ve verimli un üreterek marka olduklarını ifade ederek, ” Çok çalışıyoruz, işimizi önemsiyoruz ve bunun yanında bölgede istihdam sağlıyoruz” dedi.
NE İSTEDİĞİMİZİ BİLİYORUZ
“Daha önce un fabrikaları eski yöntemlerle çalışırdı. Şimdi bilgisayar ortamında ne istediğimizi çok iyi biliyor ve ekip arkadaşlarımızla çalışmalarımızı şekillendiriyoruz. Fabrika otomasyonlu olduğu için istediğimiz verimi alıyoruz. Kaliteli un üretmemizin bir diğer sebebi de önemli bir coğrafyada bulunuyor olmamız. Mezopotamya’da dünyaca kalitesi kanıtlanmış duru buğdayından üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple kendimizi şanslı hissediyor ve diğer rakiplerimize nazaran 1-0 öndeyiz. Bu sebeple un konusunda arz ve talep Mardin’de Mezopotamya ovasında. Buradaki fabrikalarda hızlı bir üretim gerçekleştirip hem de kaliteli un çıkartıyorlar” diyen Aydoğan; asıl mesleğinin de seracılık olduğunu Ekol Un fabrikasının dışında da hayvancılık sektörüne de giriş yaptıklarını, bölgenin tarım bölgesi olduğunu ve bu konuda elini taşın altına koyarak çalışmalara başladığını ve gelecek nesillere çalışmalarını aktarmanın hayali olduğunu köyden şehre göç olayının önüne de geçmek açısından bu tür girişimleri çok kıymetli gördüğünü, Ekol Grup bünyesinde toplam 120 kişinin çalıştığını ve önümüzdeki günlerde 200 ton daha artış planladıklarını bu hedefle birlikte istihdam sayısının da artacağını ifade etti.
KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETECEĞİZ
Aydoğan; “Türkiye ortalamasında en çok güneş alan bir coğrafyadayız. Ve bunu kazanca çevirmeliyiz. Bu sebeple Ekol Grup olarak güneş enerjisinden yararlanarak önümüzdeki sene kendi elektriğimizi kendimiz üretmek gibi bir projemiz var. Bunu çok önemsiyoruz ve hayata geçirmek için adımlarımızı attık” dedi.
Haber : Dilek Bozkurt